Teknoloji 8 Mayıs 2024

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!

Türkiye, bilim ve teknoloji alanında çığır açacak tarihi bir adım attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) Elektron Hızlandırıcısı’nın devreye girdiğini duyurdu. TARLA elektron hızlandırıcısı, Türkiye’yi süper iletken elektron hızlandırıcı teknolojisine sahip dünyadaki dört ülkeden biri haline getiriyor.

Bakan Kacır, TARLA’nın sahip olduğu teknolojik altyapının, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacağını vurguladı. Işık hızında elektron üretebilen bu hızlandırıcının, özellikle radyasyon yönetimi konusunda bilgi birikimi ve kabiliyet sağlayarak, sağlık başta olmak üzere birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlara cevap vereceği belirtildi.

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!
Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi! 5

TARLA’nın, havacılık ve uzay sanayii için de önemli bir rol üstleneceği açıklandı. Hızlandırıcı sayesinde, yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlu dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin Türkiye’de test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olacak.

Hızlandırıcı teknolojilerinde dünyanın öncüleri arasında yer alacak

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!
Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi! 6

TARLA elektron hızlandırıcısı tüm fazlarıyla tamamlandığında parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, çevre, kimya, ilaç, maden, enerji, savunma, uzay ve iletişim gibi çok sayıda alanda araştırma, eğitim ve uygulama imkanı sağlayacak. Bu yüksek teknoloji tesisi, Türkiye’nin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesini geliştirerek ülkemizi dünyanın öncüleri arasına taşıyacak.

Bakan Kacır, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, TARLA elektron hızlandırıcısı gibi yeni araştırma altyapılarıyla teknolojinin takipçisi değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini belirtti.

TARLA, bünyesindeki karakterizasyon, lazer, çevre ve biyoteknoloji laboratuvarlarıyla Türk bilimine katkı sağlamaya devam edecek ve kendi öz yeterliliğini sürdürülebilir hale getirecek.

Bakan Kacır, bilim insanlarının uygun şartlar ve desteklerle bilim dünyasında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla adlarından söz ettirmeye devam edeceklerini vurguladı. Türkiye, bilimsel araştırmalara verdiği önemi artırarak, kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmek ve yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunabilmek için yetkinliklerini daha da ileriye taşıyacak.

source

Spread the love <3

You may also like...

Mar
04
2024
14
The moment I met the Haiti gang boss leading a violent anti-government uprising

The moment I met the Haiti gang boss leading a violent anti-government uprising

Haiti is suffering an escalation in violence. Here, Sky’s chief correspondent recalls the moment he came face to face with...

Spread the love <3
Nis
19
2024
0
Yapay zeka doktorlarla yarıştı! Sonuç şaşırtmadı

Yapay zeka doktorlarla yarıştı! Sonuç şaşırtmadı

Son yıllarda yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesi, günlük yaşamımız için önemli değişikleri de beraberinde getirdi. Cep telefonlarımıza sığan ve sürekli...

Spread the love <3
Mar
09
2024
10
&#039;A remarkable development&#039;: How Western tourism is on the rise in Afghanistan

'A remarkable development': How Western tourism is on the rise in Afghanistan

With centuries of history, ancient archaeological sites, Islamic art and untouched landscapes, Afghanistan is attracting tourists – despite the Taliban...

Spread the love <3
Haz
01
2024
0

Facebook, yapay zekayla geri dönüyor! TikTok’u yenecek mi?

Facebook’un ana şirketi Meta, sosyal medya platformunu 18-29 yaş arasındaki kullanıcılar için optimize ettiğini duyurdu. 20 yaşındaki uygulamayı baştan aşağı...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?