Teknoloji 28 Mayıs 2024

Hamamböcekleri neden bu kadar yaygın? Sebebi biziz!

Dünya genelinde çok yaygın bir haşere olan hamamböcekleri, insanlara çok sıkıntı yaşatmalarına rağmen doğada bulunmuyorlar. Bilim insanları, hamamböceklerinin nasıl evrildiği ve nasıl bu kadar yaygınlaştıklarını ortaya çıkardılar.

Bilim insanları, Alman hamamböceğinin (Blattella germanica) DNA’sını dizileyerek kökenlerini Doğu Hindistan ve Bangladeş’e kadar izlediler ve insanların en nefret ettiği haşerelerden birinin evrimine ve yayılmasına nasıl katkıda bulunduğuna dair ilginç bir hikaye ortaya çıktı.

Hamamböcekleri neden bu kadar yaygın? Sebebi biziz! 7

Hamamböceği, 1756-1763 yılları arasında gerçekleşen Yedi Yıl Savaşları sırasında Doğu Avrupa’da bir ordu gıda deposunda görüldüğünde insanların dikkatini çekti. Karşıt kuvvetler bu böceğe farklı isimler verdiler. Ruslar ona “Prusya hamam böceği” derken, İngiliz ve Prusya askerleri ona “Rus hamam böceği” adını verdiler.

1767’de İsveçli biyolog Carl Linnaeus, bu türü sınıflandırdı ve isimlendirdi (Blatta germanica). Blatta, Latince “ışık sevmeyen” anlamına geliyor ve germanica ise örneklerin Almanya’da toplanmış olmasından geliyor. Daha sonra bu tür, küçük hamamböceklerini gruplamak için Blattella olarak yeniden adlandırıldı.




Her gün tükettiğimiz içeceğin Parkinson hastalığından koruyabildiği ortaya çıktı!

Yeni yapılan bir bilimsel çalışmayla birlikte her gün tükettiğimiz kahvenin, Parkinson hastalığını engelleyebileceği ortaya çıkarıldı.

Bilim insanları, anatomisi benzer olan akraba türleri Afrika ve Asya’da keşfettikçe, hamamböceğinin ilk olarak Afrika veya Asya’da evrimleşmiş olabileceğini öne sürdüler, ancak bu teorileri test edemediler. Bu noktada, gen dizilimi devreye girdi.

Bilim insanları, 17 ülkeden 281 hamamböceği örneğinin DNA’sını aldılar. Alman hamam böceğinin DNA dizilimini Asya’dan benzer türlerle karşılaştırdıklarında, Bengal Körfezi’nden Blattella asahinai ile neredeyse aynı olduğunu buldular.

Alman hamam böceği örneklerinin yüzde 80’inden fazlası mükemmel bir şekilde eşleşti. Kalan yüzde 20 ise çok az farklılık gösterdi. Bu, iki türün sadece 2,100 yıl önce birbirinden ayrıldığını, yani evrimsel anlamda çok kısa bir süre olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, Blattella asahinai’nin doğal habitatları çiftçiler tarafından temizlendikten sonra insanların yanında yaşamaya adapte olduğunu düşünüyorlar. Bu türün ataları, Hint tarlalarından binalara taşındı ve insanlara bağımlı hale geldi. Peki, nasıl dünyaya yayıldılar?




Doğa harikası: Bitkilerin nasıl nefes alıp verdiği görüntülendi!

Gerçek zamanlı olarak nefes alan bitkiler, doğanın ne kadar muhteşem olduğunu gözler önüne seriyor. İşte detaylar!

Araştırmacılar, Alman hamam böceğinin DNA’sındaki başka bir gen dizilimini (SNP’ler) analiz ettiler. Bu analizle, Alman hamam böceğinin yerli topraklarından dünyaya nasıl yayıldığını ortaya çıkardılar. İlk göç dalgası, yaklaşık 1.200 yıl önce Bengal Körfezi’nden batıya doğru gerçekleşti ve muhtemelen İslam Umayyad ve Abbasid Halifelikleri’nin ticaret ve orduları ile birlikte taşındı.

İkinci dalga, yaklaşık 390 yıl önce Avrupa ticaret şirketleri ile Endonezya’ya doğru ilerledi. Alman hamam böceği, Avrupa’ya yaklaşık 270 yıl önce geldi, bu da Yedi Yıl Savaşları’ndan alınan tarihsel kayıtlarla eşleşiyor.

İnsanların pek tabi hamamböceklerini sevmemelerinden ötürü, bu istilacıların hayatta kalması, gizli kalabilme yeteneklerine bağlıydı. Alman hamam böceği, gececi hale geldi ve açık alanlardan kaçındı. Uçmayı bıraktı, ancak kanatlarını korudu.

Dolayısıyla evlerimizde sıklıkla gördüğümüz bu hamamböceğinin dünyaya yayılmasından yine biz sorumluyuz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

source

Spread the love <3

You may also like...

May
12
2024
0
Yılda 36 bin ton karbondioksiti atmosferden süpürecek!

Yılda 36 bin ton karbondioksiti atmosferden süpürecek!

Bugün, iklim değişikliğiyle mücadelede adeta bir devrim niteliğindeki bir gelişme yaşandı. Size, İzlanda’da faaliyete geçen ve adına “Mammoth” (Mamut) denilen...

Spread the love <3
Mar
04
2024
14
Amerika’nın motorları Türkiye’ye emanet!

Amerika’nın motorları Türkiye’ye emanet!

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nun en büyük güçlerinden biri bildiğiniz üzere donanmasıdır. Parçalar halinde toplamda 584 unsur bulunduran dev envanteriyle büyük...

Spread the love <3
May
17
2024
0
1.8 tonnes of methamphetamine seized from major Mexican drugs cartel

1.8 tonnes of methamphetamine seized from major Mexican drugs cartel

Spanish police say they have dismantled a drug distribution network run by a major South American cartel after seizing 1.8...

Spread the love <3
Mar
28
2024
0
Musical toy startup Playtime Engineering wants to simplify electronic music making for kids

Musical toy startup Playtime Engineering wants to simplify electronic music making for kids

Troy Sheets began making music at 15 years old in his home studio with a keyboard synthesizer, drum machine and...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?