Bilişim Vadisi ve Artistanbul işbirliğiyle düzenlenen bir panel, açık kaynak araçlarının eğitimde fırsat eşitliği sağlama potansiyelini mercek altına aldı. Panelde, özellikle uzaktan eğitimde artan talebi karşılamada açık kaynaklı çözümlerin verimliliği, güvenliği ve ekonomik faydaları ele alındı.
Eğitimde açık kaynak kullanımının önemi
Açık kaynak araçlar, veri güvenliği, detaylı analiz imkanı, kolay kurulum ve ölçeklenebilirlik gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu da üniversitelerden kamu kuruluşlarına, özel sektörden teknoparklara kadar geniş bir yelpazede kurum için cazip bir alternatif sunuyor.
Panelde konuşan uzmanlar açık kaynak teknolojilerinin eğitim materyallerine erişimi kolaylaştırdığını ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturma imkanı sağladığını vurguladı. Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Orçun Madran açık lisanslı eğitim kaynaklarının ve açık teknolojilerin kamusal kaynaklara erişimi demokratikleştirdiğini belirtti.
Bilişim Vadisi’nden Kemal Altıparmak ise kurumların kendi verilerine sahip olmasının önemini ve açık kaynak kodlu yazılımların sürdürülebilirlik avantajlarını vurguladı. Açık kaynak kullanımının faydalarına dikkat çeken İzmir Planlama Ajansı’ndan Orkut Murat Yılmaz bu sayede geliştirilen işlerin ortak aklın ve eleştirisinin faydasından yararlanabileceğini ifade etti.
Artistanbul’dan Ali Işıngör ise açık kaynak çözümlerin Türk üniversiteleri için ciddi maliyet avantajı sağlayabileceğine dikkat çekti. Işıngör ayrıca, Microsoft gibi büyük şirketlerin kapalı sistemlerinde yaşanan güvenlik açıklarının açık kaynak kodlu sistemlerin şeffaflığının önemini bir kez daha kanıtladığını belirtti. Kapalı sistemleri “mutfağını müşterilerinden gizleyen restoranlara” benzeten Işıngör, açık kaynak kodlu sistemlerin güvenilirliğine vurgu yaptı.
Panelin sonuç bildirgesinde ise Bilişim Vadisi Genel Müdür Yardımcısı Tuba Öztepe açık kaynaklı platformlar etrafında bir eğitim çalışma grubu oluşturma ve özgür yazılım ekosistemine destek olma sözü verdi.