OpenAI, uzunca süredir üzerinde çalıştığı ve yapay zekayla yazılan içeriklerin yüzde 99 oranında tespit edebileceği ChatGPT aracıyla ilgili son kararını verdi. Görünen o ki ünlü şirket, şimdilik öğrencilerin tarafında yer alacak aracı yayınlamayacak.
OpenAI, kararından neden vazgeçti?
OpenAI, yapay zeka tarafından üretilen içeriği tespit etmek için geliştirdiği yeni bir aracın piyasaya sürülmesi konusunda kararsız bir tutum sergiliyor. The Wall Street Journal’ın raporuna göre, yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan ve bir yıldır kullanıma hazır olan bu araç, şimdilik bir kez daha rafa kalktı.
Mayıs 2023’te OpenAI, internette yer alan herhangi bir materyalin (metin veya görsel) ChatGPT kullanılarak hazırlanıp hazırlanmadığını tespit edebilmek için üç farklı teknoloji geliştirdiklerini söylemişti: Metin Filigranı (Watermark), Metin Meta Verileri ve AI Üretilmiş Görseller için C2PA Meta Verileri teknolojileri hazır tutulmasına rağmen bir kez daha kullanıcılara sunulmadı.
OpenAI’nin belirttiğine göre, metin filigranı yöntemi ChatGPT tarafından yazılmış ödevleri veya araştırma makalelerini tanımlamayı mümkün kılacak. Hatta bu yöntem, ChatGPT’den aldığınız yanıta göre metni tekrar yazsanız bile anlaşılabiliyor.
Son dönemlerde OpenAI tarafından yapılan anketler, eğer filigran yöntemine geçilirse ve metnin yapay zekayla yazıldığı anlaşılırsa yüzde 30 oranında kullanıcı kaybedileceğini gösteriyor. Muhtemelen OpenAI, kullanıcı kaybetmemek için şimdilik bu projeyi rafa kaldırdı. Bakalım önümüzdeki dönemde süreç nasıl ilerleyecek.