Teknoloji 16 Ağustos 2024

Küçük ama güçlü! Llama 3.1 8B, dev rakibini solladı!

Yapay zeka dünyasında her geçen gün yeni sürprizlerle karşılaşıyoruz, ancak bu kez karşımızda gerçekten şaşırtıcı bir başarı var. Llama 3.1 8B, sadece 8 milyar parametreyle, dev rakibi GPT-4o’nun performansına neredeyse yetişti ve hatta bazı alanlarda geçti. Peki, küçük bir yapay zeka modeli, doğru tekniklerle optimize edildiğinde, devlerle yarışabilir mi? Detaylar haberimizde…

Araştırmacılar, Llama 3.1 8B modelini kullanarak ilginç bir deneye imza attılar. Bu deneyde, modelden aynı Python kodu oluşturma görevini 100 kez arka arkaya yapması istendi. Sonuçlar ise oldukça etkileyici. Bu küçük dil modeli basit stratejiyle GPT-4o’nun performansına yetişti. Üstelik sadece yetişmekle kalmadı, daha fazla arama yapıldığında GPT-4o’yu geride bırakmayı başardı.

Küçük ama güçlü! Llama 3.1 8B, dev rakibini solladı! 7

Llama 3.1 8B, 100 kez yapılan aramada %90.5 başarı oranına ulaştı. Bu, GPT-4o’nun %90.2’lik oranıyla neredeyse aynı. Ancak, deneyi daha da ileri götüren araştırmacılar, arama sayısını 1000’e çıkardıklarında Llama’nın başarı oranı %95.1’e yükseldi. Yani, küçük bir model, doğru optimize edildiğinde büyük modelleri geride bırakabiliyor.




GPU’lar isyanda! Meta Llama 3 dil modeli kullanıcıları üzdü

Meta Llama 3 modeli 54 gün içinde tam 419 kez arızalandı. Ölçeklenebilirlik sorunları, GPU hataları ve daha bir çok arıza pes dedirtti.

Bu başarı, yapay zeka dünyasında pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Nasıl olur da küçük bir model, devasa parametreleri olan bir rakibini geçebilir? Aslında, cevap basit: Arama (search) yöntemi ve doğru optimizasyon teknikleri.

Küçük ama güçlü! Llama 3.1 8B, dev rakibini solladı! 8

Llama 3.1 8B ile yapılan arama yöntemi, modeli birden fazla kez aynı görevi yapmaya zorlayarak, daha doğru sonuçlar üretmesini sağlıyor. Bu teknik, özellikle matematik ve programlama gibi belirli alanlarda çok etkili. Çünkü bu tür görevlerde, doğru cevabı bulmak için birden fazla deneme yapmak, başarı oranını önemli ölçüde artırabiliyor.

Llama’nın bu başarısı takdire şayan. Ancak, bu yöntem her alanda aynı etkiyi göstermeyebilir. Örneğin, serbest metin yazma gibi daha açık uçlu görevlerde bu strateji etkili olmayabilir. Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

source

Spread the love <3

You may also like...

Mar
08
2024
13
Making collaboration intuitive and meaningful

Making collaboration intuitive and meaningful

Knowledge silos can sometimes feel inevitable, but when you leave them unchecked, they can quickly lead to frustrated employees and...

Spread the love <3
Ağu
09
2024
0

Perseid meteor yağmuru başlıyor! Türkiye’den nasıl izlenir?

12 Ağustos’ta Türkiye semaları bu yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olan Perseid meteor yağmuruna tanıklık edecek. Yandex Hava Durumu...

Spread the love <3
May
25
2024
0
Instagram çöktü mü? Erişim sorunları yaşanıyor

Instagram çöktü mü? Erişim sorunları yaşanıyor

Popüler sosyal medya platformu Instagram, şu an itibarıyla erişim sorunları yaşıyor. Kullanıcılar, Instagram’a neden giremiyorum ve Instagram çöktü mü gibi...

Spread the love <3
Nis
12
2024
0
Fellow steps away from its usual grind with $365 Aiden coffee machine

Fellow steps away from its usual grind with $365 Aiden coffee machine

Coffee is a beverage, sure, but to many people, it’s more than that. It’s a ritual to find a pause...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?