Teknoloji 20 Eylül 2024

ChatGPT ne kadar su harcıyor? Sonuçlar sizi üzebilir

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, bu sistemlerin çevresel etkileri de tartışılmaya başlandı. California University Riverside tarafından yapılan bir araştırma, özellikle GPT-4 gibi büyük dil modellerinin çevresel etkisini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, yapay zeka sistemlerinin çalıştırılması, veri merkezlerinin soğutulması için ciddi miktarda su kullanımını gerektiriyor. Hatta, 100 kelimelik bir metin üretmek bile 3 şişe suya mal olabiliyor. Peki, neden su harcanıyor? İşte detaylar…

Yapay zeka teknolojilerinin çalıştığı veri merkezlerinde, sunucuların yüksek enerji tüketimini dengelemek ve aşırı ısınmayı önlemek için bol miktarlarda su kullanılıyor. Ancak su tüketimi, veri merkezlerinin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik gösterebiliyor.

ChatGPT ne kadar su harcıyor? Sonuçlar sizi üzebilir 7

Örneğin, Teksas’taki bir veri merkezinde 100 kelime üretmek için 235 ml su yeterliyken, Washington eyaletindeki bir merkezde bu miktar 1.408 ml’ye kadar çıkabiliyor. Bu fark yerel iklim, su kaynakları ve enerji maliyetlerinden kaynaklanıyor.




GPT-4o’dan güçlü yapay zeka, altın fiyatlarını tahmin etti!

OpenAI o1 yapay zeka altın fiyatını tahmin etti. Buna göre yıl sonuna kadar fiyatların artması bekleniyor.

Yapay zeka teknolojilerinin enerji tüketimi de önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Örneğin, sadece ABD’deki çalışanların %10’u haftada bir kez GPT-4’ü kullansa, bu sistemin enerji tüketimi Washington DC’nin 20 günlük enerji ihtiyacına eşdeğer olacak.

Hatta Meta, LLaMA-3 modelini eğitmek için 2,2 milyon litre su kullandı. Bu da, 2 ton pirinç yetiştirmek için gereken su miktarına veya 164 Amerikalının yıllık su tüketimine eşdeğer. Yani, yapay zekanın sadece su değil, elektrik tüketiminde de ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtelim.

OpenAI, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji firmaları bu konuda çeşitli önlemler alacaklarını ve su tüketimini azaltma konusunda çalışacaklarını belirtiyor. Ancak henüz somut bir çözüm ya da alternatif bir yöntem geliştirilmiş değil.

Sizce yapay zeka teknolojilerinin çevresel etkilerini azaltmak mümkün mü? Yapay zekanın bu hızlı büyüme sürecinde sürdürülebilirliğini nasıl sağlayabiliriz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

ChatGPT ne kadar su harcıyor? Sonuçlar sizi üzebilir 8

source

Spread the love <3

You may also like...

Nvidia enlists humanoid robotics’ biggest names for new AI platform, GR00T

It’s tough to argue with Nvidia CEO Jensen Huang when he notes, “Building foundation models for general humanoid robots is...

Spread the love <3
May
09
2024
0
Match looks to Hinge as Tinder fails

Match looks to Hinge as Tinder fails

Match Group, the company that owns several dating apps, including Tinder and Hinge, released its first-quarter earnings report on Tuesday,...

Spread the love <3
Nis
16
2024
0
Bluesky is now allowing heads of states to sign up

Bluesky is now allowing heads of states to sign up

Social networking service Bluesky is now allowing heads of state to sign up and join the platform. The move comes...

Spread the love <3
May
26
2024
0
vivo S19 ve S19 Pro için tanıtıma gerek kalmadı! İşte özellikleri

vivo S19 ve S19 Pro için tanıtıma gerek kalmadı! İşte özellikleri

vivo, amiral gemisi yelpazesine yeni cihazlar eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda vivo S19 ve S19 Pro modellerinin 30 Mayıs’ta piyasaya...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?