Teknoloji 27 Ekim 2024

Elektrikli otomobil bataryalarıyla ilgili büyük iddia çürütüldü!

Elektrikli araç devrimi hız kazanırken, bataryaları hakkındaki endişeler de gündeme geliyor. Çevresel etkileri, hammadde tedariki ve geri dönüşüm olanakları gibi konular tartışmalara yol açıyor. Peki temiz ulaşımda bataryalar ne kadar geri dönüştürülebilir?  

Elektrikli araçlar yollarda giderek yaygınlaşırken, bataryalarının çevresel etkisiyle ilgili endişeler de artıyor. Lityum, kobalt ve nikel gibi batarya malzemelerinin nasıl çıkarıldığı ve bataryaların ömrünün sonunda gerçekten geri dönüştürülebilir olup olmadığı eleştiri konusu haline geldi.

Elektrikli otomobil bataryalarıyla ilgili büyük iddia çürütüldü! 7

Bataryalar ile ilgili gerçekler ise sürekli iddia edilen efsanelerden daha karmaşık duruyor. Örneğin nadir toprak elementleri, elektrikli araç bataryalarının küçük bir kısmını oluşturuyor. Lityum ve kobalt gibi daha önemli malzemeler ise 2030’a kadar üretim ihtiyacını karşılayabilecek.






Panasonic’in dev pilleri elektrikli araç pazarını değiştirebilir!

Panasonic, elektrikli araçlar için önemli bir yenilik olan 4680 lityum-iyon pilleri tanıttı. Peki yeni piller neler sunuyor?

Geri dönüşüm cephesinde ise lityum iyon piller, mevcut tekniklerle yüzde 50 veya daha yüksek oranlarda geri dönüştürülebiliyor. Yeni hidrometalurjik yöntemler, malzemelerin yüzde 80-90’ını geri kazanma konusunda daha büyük umutlar vadediyor.

Örneğin Mercedes-Benz, elektrikli araç bataryalarından bileşenlerin yüzde 96’sından fazlasını geri kazanabilen Avrupa’nın ilk büyük ölçekli batarya geri dönüşüm tesisine sahip. Tabii elektrikli araç pazarı henüz yeni büyüdüğü için şu anda kullanılmış bataryaların yüzde 5’i geri dönüştürüldü.

Elektrikli otomobil bataryalarıyla ilgili büyük iddia çürütüldü! 8

Buna göre AB, kritik malzemelerin yeniden kullanımı için 2030 yılına kadar atık bataryaların en az yarısının toplanmasını ve işlenmesini hedefliyor. Yani batarya malzemelerinin yarattığı zorluklar, sürdürülebilir bir şekilde ele alınabilecek.

source

Spread the love <3

You may also like...

May
13
2024
0
Tense standoff on streets of Tbilisi as protesters try to block MPs from entering parliament

Tense standoff on streets of Tbilisi as protesters try to block MPs from entering parliament

Tens of thousands of Georgians have taken to the streets in Tbilisi – protesting against a proposed law threatening press...

Spread the love <3
Eki
11
2024
0

Apple iOS 18.0’ı imzalamayı durdurdu! iOS 18.0.1’den geri dönüş yok

Apple, geçtiğimiz Eylül ayında tüm cihazları için yeni işletim sistemlerini kullanılabilir duruma getirdi. Bunlardan birisi de iPhone’lar için 16 Eylül’de...

Spread the love <3
Şub
28
2024
11
Death row inmate to be executed imminently - after last-minute bid for reprieve denied by Supreme Court

Death row inmate to be executed imminently – after last-minute bid for reprieve denied by Supreme Court

One of the longest-serving death row inmates in the US is to be put to death – more than 40...

Spread the love <3
May
22
2024
0
Alchemist’s latest batch puts AI to work as accelerator expands to Tokyo, Doha

Alchemist’s latest batch puts AI to work as accelerator expands to Tokyo, Doha

Alchemist Accelerator has a new pile of AI-forward companies demoing their wares today, if you care to watch, and the...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?