Teknoloji 19 Kasım 2024

Kuantum tünelleme yoluyla ilk kez atom transferi yapıldı!

Technion Fizik Fakültesi’nden bir araştırma ekibi, kuantum fiziği alanında çok önemli bir başarıya imza attı. Araştırmacılar, kuantum tünelleme fenomenini kullanarak atomları iki nokta arasında başarıyla transfer etmeyi başardı. Peki, bu araştırmanın teknoloji dünyasına ne faydası var? Ayrıntılar haberimizde…

Öncelikle kuantum tünellemenin, bir parçacığın klasik fizik kurallarına göre aşamayacağı bir enerji bariyerini aşmasına olanak tanıdığını belirtelim. Yani bunu, bir futbol topunun bir duvardan ne kırılarak ne de üstünden aşarak geçmesi gibi olağanüstü bir duruma benzetilebiliriz. Araştırmacılar bu ilkeden faydalanarak atomları, optik cımbızlar yardımıyla bir noktadan diğerine taşımayı başardı.

Optik cımbızla yakalanan nanopartikül

Optik cımbız teknolojisi, 1980’lerde fizikçi Arthur Ashkin tarafından geliştirilmiş bir yöntem ve lazer ışınları kullanılarak mikroskobik nesneleri, hatta hücreleri ve molekülleri manipüle etmeye olanak tanıyor. Bu çalışmada araştırmacılar, üç optik cımbızı seri halde dizerek, neredeyse mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda soğutulmuş fermiyonik atomları bu düzenek içinde hareket ettirdi.






Türkiye Kuantum Geliştirme Merkezi kuruluyor!

Türkiye, kuantum teknolojileri alanında büyük bir adım atıyor. Alınan karar sonrasında Kuantum Geliştirme Merkezi kuruluyor.

Cımbızlar arasındaki mesafeyi değiştiren ekip, atomların tünelleme hızını kontrol etti ve dıştaki iki cımbız arasında başarılı bir şekilde transfer gerçekleştirdi. Araştırmacılar, “Atomların bir noktadan diğerine kesintisiz ve verimli bir şekilde transfer edildiğini gözlemledik. Orta cımbızda kalan atom sayısı oldukça düşük oldu,” diye belirtiyor.

Deneyin en dikkat çekici yanı, atomların orta cımbızda durmamasıydı. Bu durum, atomların davranışını tanımlayan dalga fonksiyonlarının girişimiyle açıklandı. Dalga fonksiyonlarının üst üste binmesi, orta cımbızda girişim yok ederken dıştaki cımbızlarda güçlenerek atomların dış noktalar arasında verimli bir şekilde taşınmasını sağladı.

Çalışmanın, optik cımbızların kuantum fiziği alanında deneysel bir platform olarak kullanılabileceğini gösterdiği de söyleniyor. Yani kısacası bu gelişme, hassas kuantum bilgisayarlar ve sensörler gibi yeni nesil cihazların geliştirilmesine kapı aralayabilir. Hatta, önümüzdeki dönemde daha güçlü ve hızlı işlemci teknolojileri görebiliriz.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

source

Spread the love <3

You may also like...

Nis
04
2024
0
YC’s Winter 2024 Demo Day confirms that we are indeed in an AI bubble

YC’s Winter 2024 Demo Day confirms that we are indeed in an AI bubble

Springtime means rain, the return of flowers and, of course, Y Combinator’s first demo day of the year. During the...

Spread the love <3
Mar
28
2024
0
Interview with Senior PHP Developer

Interview with Senior PHP Developer

PHP programming language Interview with a PHP developer with Paul Ron – aired on © The PHP. No Music Programmer...

Spread the love <3
May
11
2024
0
Huawei’nin yeni ürünlerini Dubai’de gördük!

Huawei’nin yeni ürünlerini Dubai’de gördük!

Geçtiğimi günlerde düzenlenen ve editörümüz Samet Jankovic’in katıldığı Huawei’nin Dubai’de düzenlenen etkinliğinde tanıtılan en yeni ürün serisine yakından baktık. Akıllı...

Spread the love <3
May
03
2024
0
Steam’de 9/10 puanlı oyunlar Epic Games’te ücretsiz oldu!

Steam’de 9/10 puanlı oyunlar Epic Games’te ücretsiz oldu!

Epic Games Store her Perşembe belirli oyunları ücretsiz vermeye devam ediyor. Bu kapsamda 2-9 Mayıs tarihleri arasında dağıtılacak oyunlar da...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?