The Information tarafından sağlanan bir rapor, OpenAI 2024’ü 5 milyar dolarlık bir kayıpla kapatabileceğini söylüyor. Analistler, bu hızla devam ederse şirketin önümüzdeki 12 ay içinde likiditesiz kalabileceğini ve iflasın eşiğine gelebileceğini belirtiyor. Ancak, böyle bir senaryo pek olası görünmüyor çünkü OpenAI’nin ayakta kalmak için önemli bir finansman turu daha alması oldukça muhtemel.
OpenAI 2024 raporu: 5 milyar dolarlık kayıp bekleniyor
Rapor, OpenAI şirketinin yıl sonuna kadar yapay zeka modellerini eğitmek için 7 milyar dolar ve personel için 1,5 milyar dolar harcayacağını açıklıyor. ChatGPT’yi “hayatta tutmak” için şu anda günlük harcama 700 bin dolar. Bu, Microsoft’un Azure hizmetlerini kullanmak için verdiği indirimli tarifelere rağmen, toplamda 4 milyar dolarlık bir harcama anlamına geliyor ve bu da en büyük maliyet kalemi oluyor.
OpenAI’nin yapay zeka geliştirme süreci o kadar hızlı ve enerji tüketen bir süreç ki, ekonomik olarak kendi hızına bile yetişemiyor. ChatGPT’nin evrimini sağlamak için yapılan harcamalar, chatbot’tan elde edilen gelirleri büyük ölçüde aşıyor. Ancak uzun vadede durum değişebilir. OpenAI CEO’su ve kurucu ortağı Sam Altman, Stanford Üniversitesi’ndeki yakın tarihli bir konuşmasında, “faturaları ödeyebildiğimiz sürece” yüksek maliyetlerden endişe etmediğini belirtti.
Yüksek harcamalara rağmen, OpenAI’nin gelirlerinde ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana görülmemiş bir artış yaşandı. Son olarak piyasaya sürülen ekonomik GPT-4o mini, daha uygun tarifelerle daha geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet sunarak gelir artışına katkıda bulundu.
Şu anda, ChatGPT’den elde edilen yıllık gelir yaklaşık 2 milyar dolar olup, dil modellerine erişim komisyonlarından elde edilen ek 1 milyar dolarla birlikte toplam gelirler 3,5-4,5 milyar dolar arasında. Ancak bu, hala harcamalardan kaynaklanan açığı kapatmak için yeterli değil.
OpenAI, bugünkü 80 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmak için yedi finansman turunda toplam 11 milyar dolar topladı. Sekizinci bir finansman turu ise ufukta olabilir. OpenAI ve yapay zekanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.