Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi projeleri arasında yer alan Bayraktar KIZILELMA için yerli motor tarihi verildi. KIZILELMA’nın en çok merak edilen bileşenlerinden biri olan motorla ilgili detaylar ve seri üretim tarihi haberimizde…
Bayraktar KIZILELMA için yerli motor tarihi verildi! Yerli motor nasıl olacak?
Adana’da düzenlenen TEKNOFEST etkinliğinde Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar etkinlik, KIZILELMA geliştirme süreci ve yerli motor hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda yeni teknolojiler ve gelecek hedefleri noktasında da önemli bilgiler verdi.
Bayraktar açıklamasında “KIZILELMA’ya varmak 20 sene sürdü.” ifadesini kullandı. Bu ifadeyi şöyle açıkladı: KIZILELMA’ya ulaşmak 20 yıl aldı. Peki bu ne anlama geliyor? Önce en küçük adımı atmamız gerekiyordu. Her şey küçük bir girişimle başladı. Baykar’ın hikayesi de tıpkı burada çalışan ekiplerinki gibi. İlk olarak Bayraktar Mini’yi ürettik. Ardından Malazgirt İHA ve sonrasında Bayraktar TB2’yi geliştirdik.
Açıklamasının devamında ise Bayraktar KIZILELMA’nın yerli motoru hakkında konuştu. Bu noktada Bayraktar TB2 ve TB3’te yerli motor kullanıldığını belirten Bayraktar, Türkiye’nin daha fazla tipte yerli motora ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu anlamda çalışmaların devam ettiğini de belirten Selçuk Bayraktar, KIZILELMA için geliştirilen yerli motorun da görücüye çıkacağı tarihi verdi.
Şu an halihazırda motoru Ukrayna’dan satın alınan KIZILELMA için yerli motorun 5-6 sene içerisinde seri imalata geçileceğini belirten Bayraktar, TAİ’nin de yerli motor projesinin devam ettiğini bildirdi. Bunlara ek olarak 2025 yılında 10’dan fazla KIZILELMA’nın da üretilmesini hedeflediklerini belirtti.
Bayraktar KIZILELMA motor özellikleri (Ukrayna tarafından üretilen)
- Tip: Orta baypas turbofan
- Uzunluk: 3.358 mm (132,2 inç)
- Çap: Yaklaşık 611,6 mm (24,08 inç)
- Kuru ağırlık: 350 kg (770 lb)
Verim
- Maksimum itme;
- Kalkış: 1.720 kgf (16,9 kN; 3.800 lbf)
- Seyir: 515 kgf (5,05 kN; 1.140 lbf)
- Genel basınç oranı: 9,5:1
- Baypas oranı: 2,0:1
- Yakıt tüketimi: 468,1 kg/sa (1.032 lb/sa)
- Özgül yakıt tüketimi:
- Kalkış: 17 g/(kN⋅s) (0,6 lb/(lbf⋅h))
- Seyir: 23,1 g/(kN⋅s) (0,815 lb/(lbf⋅h))
- İtme-ağırlık oranı: 4,914
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net sosyal medya hesaplarını ve YouTube kanalını takip edebilirsiniz…