ABD’de federal bir yargıç, Google’ın arama motoru sektöründe tekel yasasını ihlal ettiğine hükmetti. Bu karar, milyonlarca insanın internette bilgiye erişim şeklini değiştirebilecek ve on yıllardır süren hakimiyeti sarsabilecek potansiyele sahip. Şirketin yeni dönemde birçok politikasını değiştirmesi gerekebilir. İşte detaylar…
Google, tekelcilik suçlamasıyla büyük ceza ödeyebilir
Amerika Birleşik Devletleri, bugünlerde önemli bir davaya tanıklık ediyor. Yargıç Amit Mehta, “Google bir tekelci ve tekelini korumak için tekelcilik yapmıştır” diyerek, şirketin Sherman Yasası’nın 2. Bölümünü ihlal ettiğini belirtti.
Sherman Yasası’nın ikinci maddesine göre, Federe devletler arası ya da ABD ile başka devletler arası ticaretin bir alanında tekelleşen, tekelleşmeye teşebbüs eden ya da tekelleşmek için başkalarıyla sözleşme ya da gizli anlaşma yapan herkes ağır suç işlemiş sayılıyor. Bu ABD genelinde en ağır maddi yaptırımların uygulandığı yasalardan biri olarak biliniyor.
Google, akıllı telefonlarda ve web tarayıcılarında varsayılan arama sağlayıcısı olarak dominant pozisyonunu korumak için milyarlarca dolar harcamıştı. Bu sözleşmeler, Microsoft’un Bing ve DuckDuckGo gibi potansiyel rakiplerini domine etmesine ve sektörede lider olmasına ön ayak olmuştu.
Mahkemenin verdiği bu karar, sadece Google’ın arama motoru kullanıcılarını etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda ekonomi genelinde yargı uyandıracak gibi görünüyor. Eğer bu dava emsal teşkil ederse, Apple ve Amazon gibi şirketlerle ilgili de yaptırımlar görme ihtimalimiz çok yüksek.
Google’ın bu karara itiraz etmesi bekleniyor. İtiraz süreci esnasında da şirkete verilecek olan cezalar için de ayrıca bir süreç başlatılacak. Siz de konuyla ilgili görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.