NASA, kara deliklerin gizemli dünyasına heyecan verici bir bakış sunan yeni bir animasyon yayımladı. Kara deliklerin başlı başına bir gizem oluşturduğu gerçeği ortadayken bu animasyon yeni fikirler ortaya koymaya çalışıyor. Kara deliklerin bu gizemi Astrofizikçiler içinde ayrıca zorluklar meydana getiriyor.
NASA’nın yeni videosu ile kara deliğin içine ilk bakış
Bu yüzden gizemli cisimlerin ötesinde neler olduğunu teorileştirmek ve tahmin etmek zorunda kalıyorlar. NASA araştırmacıları bu teorileri bir adım öteye taşıyarak izleyiciyi kara deliğin içine götüren yeni bir animasyon oluşturuyorlar. Böylece kara deliklerin gizemli dünyasına bir bakış atma şansı tanıyorlar.
Kara delikler evrendeki en yoğun cisimler olarak biliniyorlar. Işığın kara deliklerin olay ufkuna kaçamaz olduğu zaten bilinen bir gerçek. Çünkü bu cisimlerin çekim gücü çok yoğun bir yapıdan oluşuyor. Kara deliğin sınırında birikim diski adı verilen parlak turuncu sarı renkte, kara deliğin çevresine çekilen süper ısınmış malzemeden oluşan bir çember bulunuyor.
Zaman zaman birikim diskinden bazı parçalar kara deliğe düşerek astronomların gözlemleyip belgeleyebileceği parlamalara neden oluyor. NASA’nın bu yeni animasyonu, Yıldızlararası filminde başrol karakterinin kara deliğin içine daldığı unutulmaz sahneyi andırıyor.
Bu yeni animasyonun ana karakteri Güneş’in kütlesinin 4,3 milyon katı olan devasa bir kara deliği temsil ediyor. Animasyonun yaratıcısı NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden astrofizikçi Jeremy Schnittman, “Bir kameranın olay ufkunu kıl payı kaçırıp geri çıktığı ve bir diğerinde sınırı geçip kaderini belirlediği iki senaryo simüle ettim” dedi.
Animasyon kameranın kara delikten yaklaşık 400 milyon mil uzakta başladığını gösteriyor ve izleyici yaklaştıkça kara delik tarafından zaman ve uzayın bükülmesiyle her şey giderek daha fazla bozuluyor. Olay ufkunu geçtikten sonra ise izleyici 13 saniyeden kısa sürede “spaghettified” (spagetti gibi uzatılmış) hale geliyor.
NASA’nın bu kara delik görselleştirmesi kara deliklerin karmaşık fiziğini anlamada ve anlamaya çalışmada yeni bir boyut sunuyor. Bu tür görsel anlatımlar kara deliklerin gizemini çözmek isteyen meraklılar ve bilim insanları için büyük bir ilgi kaynağı oluyor. Bu tür görsel deneyler, astrofizik araştırmalarına ne gibi katkılar sağlayabilir? Görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.