Teknoloji 24 Mart 2024

NATO DIANA programına Türkiye’den 8 yeni üye!

NATO DIANA programına Türkiye’den 8 yeni üye!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, NATO’nun inovasyon hızlandırıcısı ağına Türkiye’den 8 yeni üye daha katıldığını X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda duyurdu. Peki inovasyon hızlandırıcısı ağı nedir?

NATO inovasyon hızlandırıcısı ağına Türkiye’den 8 yeni üye daha katıldı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ulusal eşgüdümlü olarak yürütülen NATO Hızlandırma Programı DIANA’nın Test Merkezleri Ağına Türkiye’den 8 yeni merkezin daha katıldığını duyurdu. Bu sayede ülkenin ağda yer alan test merkezi sayısının 10’a ulaşmış olduğu söylendi.

NATO DIANA programına Türkiye’den 8 yeni üye!
NATO DIANA programına Türkiye’den 8 yeni üye! 3

Dokuz ileri teknoloji alanında sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren, şirketlere 300.000 Avro’ya kadar hibe desteği sağlayan bu DIANA Programı’nın ayrıca danışmanlık, yatırımcı ağlarına ulaşım, hızlandırma ve test merkezlerine ücretsiz erişim, NATO ve müttefik ülkelerin pazarlarına erişim gibi hizmetler sunduğu da belirtildi.


NATO DIANA programına Türkiye’den 8 yeni üye!

STM, NATO için istihbarat yazılımı geliştirecek!

Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM, NATO’nun istihbarat altyapısı için yazılım geliştirecek.

Programın 2023 yılında açılan pilot çağrılarında desteklenmeye hak kazanan 44 firma içerisinde 2 Türk firma da yer almıştı. DIANA Hızlandırma Programına seçilen şirketlerin teknolojilerini geliştirebilecekleri, test edebilecekleri ve doğrulayabilecekleri alt yapılara sahip 10’u Türkiye’de olmak üzere 182 Test Merkezine ücretsiz erişim imkânı sağlayabilecekleri vurgulandı.

Kuzey Atlantik Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı Programının Türkiye’deki Test Merkezleri ise şöyle:

  • TÜBİTAK BİLGEM
  • TÜBİTAK SAGE
  • TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM)
  • Biyolojik Kimyasal Test Merkezi
  • KBRN Savunma Teknolojileri Araştırma Grubu
  • ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler Merkezi (MEMS)
  • ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi (GÜNAM)
  • Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM)
  • Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)
  • İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG)
  • TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi
  • BİAS Mühendislik

Tüm bu açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şu ifadeleri de kullanarak projeyi destekledi.

Türkiye’nin teknoloji altyapısı ve kabiliyetlerine yaptığımız yatırımların getirilerini uluslararası arenada da görüyoruz. Ulusal eşgüdümü Bakanlığımızca yürütülen NATO Hızlandırma Programı DIANA’nın Test Merkezleri Ağına Türkiye’den 8 yeni merkez daha katıldı.

Böylece ülkemizin ağda yer alan test merkezi sayısı 10’a ulaştı. DIANA programı dokuz ileri teknoloji alanında çift kullanım (sivil ve askeri) amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300.000 Avro’ya kadar hibe desteği sağlıyor.

Ayrıca, danışmanlık, geniş bir yatırımcı ağına ulaşım, hızlandırma ve test merkezlerine ücretsiz erişim, ürün test imkanları, NATO ve müttefik ülkelerin pazarlarına erişim imkânı sunuyor. Programın 2023 yılında açılan pilot çağrılarında desteklenmeye hak kazanan 44 firma içerisinde 2 Türk firmamız da yer aldı. DIANA Hızlandırma Programına seçilen şirketler teknolojilerini geliştirebilecekleri, test edebilecekleri ve doğrulayabilecekleri alt yapılara sahip 10’u ülkemizde yer alan 182 Test Merkezine ücretsiz erişim imkânı elde ediyor.

Bu ağda Türkiye’den daha çok merkezinin yer alması sayesinde programın uygulamasında ülkemizin etkinliği artacak, desteklerden daha çok şirketimiz faydalanırken, programa seçilen şirketler ülkemizdeki test merkezlerini kullanabilecekler.”

Peki inovasyon hızlandırıcısı ağı nedir?

İnovasyon hızlandırıcısı ağı yani DIANA programı büyük veri, yapay zeka, otonomi, kuantum, biyoteknolojiler ve insan gelişimi, hipersonik, enerji ve itki, yeni malzemeler ve gelişmiş üretim ve uzay olmak üzere dokuz teknoloji alanında sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere hibe desteği sağlayan NATO’nun yürüttüğü bir programdır.


source

Spread the love <3

You may also like...

Kas
05
2024
0

Apple şimdi de akıllı gözlük geliştiriyor!

Apple, giyilebilir teknoloji alanındaki hakimiyetini genişletmek ve Meta gibi şirketlerle rekabet etmek adına akıllı gözlük pazarına giriş yapmayı değerlendiriyor. Şirket,...

Spread the love <3
Kas
05
2024
0

MacBook Pro sahipleri OLED ekranla ne zaman tanışacak?

Apple, 2026 yılında MacBook Pro’yu yeniden tanımlayacak büyük bir güncelleme planlıyor. Yeni MacBook Pro’da, bugüne kadar tercih edilen mini-LED ekranların...

Spread the love <3
Ağu
24
2024
0

Meta, merakla beklenen VR başlığı üretmekten vazgeçti!

Meta, 2027’de piyasaya sürülecek olan karma gerçeklik başlığını iptal etti. Peki, neden böyle bir karar alındı? Meta, merakla beklenen VR...

Spread the love <3
Eki
25
2024
0

Apple şokta: iPhone 16 satışları hiç iyi gitmiyor!

Teknoloji devi Apple cephesinden, geçtiğimiz ayın sonlarında piyasaya sürülen iPhone 16 serisi ile ilgili endişe verici haberler gelmeye başladı. Şirketin...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?