Küresel ticaretteki rekabetin her geçen gün daha da zorlaşması üretimden pazarlama ve satışa kadar her alanda şirketleri daha fazla dijitalleşmeye itiyor. Yeni koşullara ayak uydurmaya çalışan işletmeler de üretimdeki verimliliklerini ve cirolarını artırabilmek için, üretimlerini dijital teknolojilere entegre etmek zorunda.
Bu ihtiyaca cevap verebilmek için organize sanayi bölgeleriyle işbirliğine giden ve ilk yıl 400 firmanın katılımıyla OSB’lere 1000 dijital elçi yetiştiren Vodafone Business, bu yıl 1000 dijital elçi daha yetiştirerek, toplamda 2 bin dijital elçiye ulaşmayı planladığını duyurdu. Bu kapsamda OSB Dijital Dönüşüm Programı’nda ikinci dönemin başladığını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, “Programımızın ikinci döneminde OSB’lerin dijital çağa ayak uydurmasını hızlandırmak ve şirketlerimizi çağın gerekliliğine hazırlamak hedefiyle 1000 kişiye daha eğitim verirken, 400’ün üzerinde de işletmeye dokunmak istiyoruz” dedi.
class=’medyanet-inline-adv’>
FATURADA TASARRUF
Programın çıktıları, Gaziantep’te düzenlenen bir etkinlikle anlatıldı. Müfredatını Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin oluşturduğu derslerle djitalleşme eğitimi veren Vodafone Business’ın davetiyle Kurt Kumaş Fabrikası’nın eğitime katılan çalışanlarını ziyaret ettik. Çalışanlarla eğitimin etki analizi üzerine görüştük. Dijitalleşme eğitimi sonrası özellikle elektrik faturasında tasarruf sağlamaya başladıklarını anlatan bir fabrika yetkilisi, bu durumun üretim güçlerini artırdığı bilgisini verdi.
Özlem Kestioğlu da “Yeni dönemde hedefimiz, büyük ya da küçük çaplı olması fark etmeksizin OSB’lerdeki tüm işletmelerimizin yanında olabilmek. Vodafone Business olarak OSB’lerde faaliyet gösteren her ölçekteki işletmenin bu yeni dijitalleşme çağına hızlı bir şekilde geçmelerini desteklemeye; şirketlerin daha akıllı, daha hızlı ve daha esnek olmalarına katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
SANAYİ ÜRETİMİNİN YÜZDE 45’İ OSB’LERDE
VODAFONE’un Gaziantep’teki basın toplantısına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin mesleki eğitimden teknolojiye, ihracattan dijitalleşmeye geniş bir yelpazede kritik rol oynadıklarına dikkat çekti. Bu kapsamda Kütükcü, şu bilgileri verdi: “81 ilde toplam 400 organize sanayi bölgemiz var. 67 bin sanayi işletmesinin faaliyet gösterdiği organize sanayi bölgelerimiz, toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. Organize sanayi bölgelerimiz 2 milyon 620 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlıyor.”
class=’medyanet-inline-adv’>
HANGİ EĞİTİMLER VERİLİYOR
Programın yeni döneminde OSB’lerdeki KOBİ ve işletmelerin dijital dünyada var olmayı öğrenmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda dijital kanalların uygun ve nitelikli olarak kullanılması, nesnelerin interneti, yapay zekâ, bulut uygulamaları, iş sürekliliği ve Endüstri 4.0’a giden yolda dijital altyapının oluşturulması konularında farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Ekonominin belkemiğini oluşturan KOBİ’lere verilen eğitim programının ikinci döneminde şu konular işlenecek: Dijital Dönüşümün Sanayi ve KOBİ’lere etkisi, Dijital Strateji ve Dijital İş Modelleri, Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti (IoT), Bulut Bilişim ve 5G, Siber Güvenlik, Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme, Üç Boyutlu Yazıcı, Blok Zincir, Dijital Liderlik, Dijital Kültür ve Dijital Pazarlama.
Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım! Bu işbirliğiyle OSB’lerimiz dijitalleşme yolunda emin adımlarla ilerleyecek, ülkemizin ekonomik gücü de artacaktır.
Böyle bir projeye ihtiyaç vardı, OSB’lerimizdeki işletmeler dijital dönüşüme ayak uydurmakta zorlanıyorlardı. 2 bin dijital elçi ile bu sorun aşılacak, ülkemiz ekonomisi de güçlenecek.
OSB’lere dijitalleşme desteği çok önemli ancak 2 bin elçi yeterli mi? Bu sayı biraz az gibi geldi bana. En az 5 bin elçiyetiştirilmeliydi.
Dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğu malum. Ancak bu elçilerin ne kadar nitelikli olacağı merak konusu. Umarım bu projede liyakat esas alınır ve gerçekten işinin ehli kişiler seçilir.
Türkiye’nin dijital dönüşümde atağa kalkması sevindirici. Ancak bu elçilerin eğitimlerinin ve sertifikalarının kalitesinin iyi olması gerekiyor. Aksi takdirde bu proje boşa gidebilir.
Bu elçiler hangi OSB’lerde görev yapacaklar? Tüm OSB’leri kapsayacak mı?,Bu konunun netleştirilmesi gerekiyor.
Dijital dönüşüm de neymiş? İşletmeler zaten dijital, ne diye elçi yetiştiriyorlar anlamış değilim.
Bu elçiler işletmelere ne gibi destekler sunacaklar? Sadece eğitim mi verecekler yoksa daha fazlası mı var?
Bu elçiler işletmelerin dijitalleşmelerine katkıda bulunacakmış. Peki ya dijitalleşmiş işletmelere ne faydaları olacak? Bu proje onlara nasıl destekler sunacak?
Bu elçiler sayesinde ihracatımız artacak ve dijitalleşeceğizmiş. Bence bu çok abartılı bir iddia. Bu kadar kolay değil ülkenin dijitalleşmesi.
Bu proje çok güzel ama bence bu elçilerin eğitimleri daha uzun vadeli olmalı. Kısa sürede verilecek eğitimlerle dijital dönüşüm konusunda yeterli bilgi ve beceri edinmeleri zor.
Bu elçilerin maaşları ne kadar merak ediyorum. İyi bir maaş verilmezse kimse de bu işi yapmak istemez zaten.
Çok güzel bir proje, elçilerimize başarılar diliyorum. Umarım OSB’lerimiz dijitalleşme konusunda ışık tutarlar.
Bu elçiler hangi kriterlere göre seçilecek? Sadece eğitimlerine mi bakılacak yoksa iş tecrübeleri de dikkate alınacak mı?