Bazı insanlar haklarını sonuna kadar kullanmayı sever, ama bu kişi olayı işi biraz abartmış gibi. Çin’de bir adam, yedi gün içinde 77 kez telefon iade etmeye kalkışınca e-ticaret platformunu çıldırttı ve kendini mahkemede buldu. Peki bu olay nasıl gelişti? Detaylar haberimizde…
Yedi gün içinde telefon iade hakkını suistimal eden adam, e-ticaret devini dava etti! Haksız çıktı
Her şey, Çin’de Lu isimli bir adamın bir e-ticaret platformundan dört adet telefon almasıyla başladı. Telefonları alıp kullanmaya başladı. İade etmek isteyince de yedi gün içinde koşulsuz iade hakkını kullanmak istedi. Ama iade talebi e-ticaret platformu tarafından reddedildi.
Lu, bu durum karşısında pes etmeyip, telefonları daha düşük bir fiyata ikinci el platformda sattı ve zararını telafi etmek için platformu mahkemeye verdi. “Ben zarar ettim, bu zararı platform ödemeli!” dedi. Mahkemeyi kazanacağını düşünen şahıs için işler beklediği gibi gitmedi.
Mahkemede ortaya çıkan detaylar şok etti. Telefonları iade etmeye çalışan Lu, son altı ay içinde bu platformdan 209 sipariş oluşturmuş. Bunların 106’sı ise akıllı telefon ve tam 77 tanesi iade edilmiş. Bu yüzden e-ticaret platformu son dört telefonun iade taleplerini reddetmiş.
Mahkeme de bu durum karşısında dürüstlük ilkesine aykırı olduğu için Lu’nun bu hakkı kötüye kullandığını ve iade hakkının bu şekilde suistimal edilmemesi gerektiğini belirtti. Yani mahkeme kararda Lu’nun davasını reddetti.
Türkiye’deki e-ticaret platformlarında da genelde 14 gün içinde koşulsuz iade hakkı veriliyor. Neredeyse tüm ülkelerde bulunan iade hakkı güzel bir hizmet ama bunu abartarak kullanmak pek de akıllıca olmayabilir. Bu olay, tüketici haklarının sınırlarının nerede başladığını ve bittiğini anlamamız açısından önemli bir örnek.
Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Tüketici hakları bu şekilde kullanılmalı mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.