Yapay zeka gün geçtikçe hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Özellikle son iki senede ChatGPT ile etkisini artıran yapay zeka rüzgarı, bilim insanlarını da harekete geçirdi. Buna göre bilim insanları yapay zeka ile kulak iltihabı teşhis eden bir uygulama geliştirdi.
Yapay zeka ile kulak iltihabı teşhis eden uygulama ve özellikleri
Pittsburgh Üniversitesi bilim insanları kulak iltihabı teşhisi yapabilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Bu uygulama kulak içinden elde ettiği görüntüleri yapay zekayla teşhis edebilme özelliği sunuyor. Akut orta kulak iltihabı (AOM) çocuklara antibiyotik verilen en yaygın hastalıklardan biri. Ancak bu hastalığın teşhisi uzmanlık gerektiriyor.
Uzman doktorların bile normal bir kulak enfeksiyonu ile karıştırdığı AOM, çocukların gereksiz şekilde antibiyotik almasına neden oluyor. Araştırmalara göre çocukların yüzde 70’i bir yaşına basmadan AOM hastalığına yakalanıyor.
Araştırmacılar ise uzmanlık isteyen AOM tanısı için yapay zeka kullanan bir uygulama geliştirdi. Öncelikle araştırmacılar AOM tedavisi gören 635 çocuktan 1135 adet kulak zarı videosu elde etti. Bu hastalıklı kulak zarı videolarına açıklamalar ekleyen araştırmacılar, yapay zekayı AOM konusunda eğitti. Uzmanlar akut orta kulak iltihabı ile benzer vakaları da videolarla gösterdi ve yapay zekayı eğitti.
Yapay zekayı akut orta kulak iltihabı konusunda eğiten araştırmacılar aynı zamanda kulak zarının yapısı ve anatomisi hakkında da yapay zekayı eğitti. Bu eğitim sonrasında yapay zeka akut orta kulak iltihabı teşhisi yaptı ve yüzde 93 seviyesinde doğru tanı koymayı başardı.
İşin ilginç yanı ise yapay zeka AOM teşhisi yüzde 93’te olmasına karşın doktorlarda bu oran yüzde 30 ila yüzde 84 arasında değişiyor. Kısacası eğitilen yapay zeka kulak iltihabı için doktordan daha doğru bir sonuç vermiş oldu.
Tabii ki burada yapay zekanın doktor olduğunu ilan etmek doğru değil. Araştırmacılar bu uygulama ile yapay zekanın doktorlara kulak iltihabı teşhisi için yardımcı olacağını söylüyor. Böylece akut orta kulak iltihabı tedavileri için daha erken ve doğru teşhis şansı artacak.
Sizce yapay zeka gerçekten de doktorluk gibi mesleklerin yerini alabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Yapay zekanın tıp alanında sunduğu olanaklar gerçekten heyecan verici. Kulak iltihabı teşhisindeki başarısı, bu teknolojinin ileride doktorlara yardımcı olabileceğinin kanıtı niteliğinde.
Harika haber! Artık kulak iltihabı teşhis etmek için doktora ihtiyacımız yok. Tek yapmamız gereken yapay zekaya kulak fotoğrafı göndermek!
Yapay zekanın tıp alanında yardımcı bir araç olabileceğine inanıyorum. Ancak, hastaları tam olarak tedavi etmek için insan doktorlara da ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekiyor.
Yapay zekanın kulak iltihabı teşhisindeki performansı inanılmaz. Bu sistemin gelecekte diğer tıbbi sorunları teşhis etmek için kullanılabileceğini merak ediyorum.
Yapay zeka kulaktan iltihap tespit ediyor, ama hala grip aşısını vücudumuza enjekte edemiyor. Hmmmm…
Yapay zekanın tıp alanındaki potansiyelini keşfetmek için daha fazla araştırmaya ve geliştirmeye ihtiyaç var. Bu teknolojinin etik sonuçlarını da dikkatle değerlendirmeliyiz.
Bu çalışma, yapay zekanın tıbbi alanda insanlardan daha iyi performans gösterebileceğini iddia ediyor. Ancak, bu sonuçların küçük bir çalışma üzerinde elde edildiğini unutmamak gerekir. Daha büyük ve kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor.
Yapay zeka teknolojisi ne kadar gelişse de insan doktorların yerini alamaz. Çünkü tıp sadece teşhis koymaktan ibaret değil, aynı zamanda hasta ile iletişim kurmayı ve duygusal destek sağlamayı da kapsıyor.
Yapay zekanın kulaktaki iltihabı teşhis etmesi mi? Bir sonraki adım ne? Yapay zekayla ayak masajı yaptırmak mı?