Teknoloji 14 Eylül 2024

Yapay zeka G20’ye damga vurdu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Brezilya’nın Maceio kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’na katılarak Türkiye’yi temsil etti. Toplantıda, dijital kapsayıcılık, yapay zeka, dijital devlet altyapılarının geliştirilmesi ve dijital eşitsizliklerin giderilmesi gibi kritik başlıklar masaya yatırıldı.

Bakan Kacır, dijital dönüşümün tüm insanlık için büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, Türkiye’nin bu alanda attığı adımların altını çizdi. Özellikle merkezlere uzak bölgelerde yüksek hızlı, güvenli ve uygun fiyatlı internet sağlanması için yürütülen çalışmalardan söz etti. Türkiye’nin sabit ve mobil genişbant ağları kurarak vatandaşlarına internet erişimi sunduğunu ve G20 ülkeleri arasında en uygun internet fiyatlarına sahip ikinci ülke olduğunu vurguladı.

Yapay zeka G20’ye damga vurdu! 5

Kacır, aynı zamanda yapay zekanın etik, şeffaf ve sorumlu bir şekilde geliştirilip kullanıldığında kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma ile ekonomik büyümenin katalizörü olabileceğini ifade etti. Bununla birlikte, yapay zekanın yalnızca dev şirketlerin elinde bir güç olmaktan çıkarılıp, adil ve demokratik bir şekilde tüm dünyaya fayda sağlayacak bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Bu teknolojilerin doğru kullanılmadığında eşitsizlikleri derinleştirebileceğine ve hatta felaketlere yol açabileceğine dikkat çekti.




Bakan açıkladı: Elektrik ve doğalgaz faturalarına gelir düzenlemesi

Elektrik ve doğalgaz faturaları için gelir modeli uygulanabilir. Buna göre yüksek gelirli hanelere daha az destek verilebilir.

Bakan Kacır, dijital eşitsizliklerin azaltılması için ulusal çabaların önemli olduğunu, ancak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uluslararası iş birliğinin şart olduğunu vurguladı. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin hala internet erişiminden yoksun olduğuna işaret eden Kacır, bu dijital uçurumun kapatılması için acil küresel inisiyatifler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye olarak dijital altyapının güçlendirilmesi ve dijital devlet hizmetlerinin genişletilmesi yönündeki çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirten Kacır, E-Devlet platformu aracılığıyla 66 milyon vatandaşa 8 binden fazla hizmet sunduklarını ifade etti.

Toplantıda ayrıca Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın ev sahibi ülkesi olarak Türkiye’nin, dijital uçurumu kapatmaya yönelik çalışmalarının önemi vurgulandı. Bu bankanın özellikle en az gelişmiş ülkelerde dijital altyapı projelerine destek vermesi, dijital dönüşümün tüm dünya genelinde adil ve kapsayıcı bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor.

Kacır, yapay zekanın doğru şekilde kullanılmadığında insanlık için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, Filistin’de yaşanan zulüm ve felaketlere dikkat çekti. Teknolojik gücün etik ilkelere dayanmadan kullanıldığında ne kadar yıkıcı olabileceğinin Gazze’deki olaylarda açıkça görüldüğünü söyledi.

Filistin’e yönelik sosyal medya platformlarında getirilen kısıtlamalara da değinen Kacır, G20 ülkelerinin ifade özgürlüğünü koruma konusunda dijital şirketlerin keyfi ve şeffaf olmayan kararlarına karşı durması gerektiğini vurguladı.

Toplantının sonunda yayımlanan G20 Bakanlar Bildirisi ile G20 ülkeleri, herkes için internet erişimi sağlamak, dijital devlet hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak, doğru ve güvenilir bilgiyi temin etmek ve yapay zekanın faydalarını adil bir şekilde paylaşmak için birlikte çalışma taahhüdünde bulundu. Bu bildiride, yapay zekanın gelişiminin etik ve sorumlu bir çerçevede yürütülmesi gerektiği de vurgulandı.

Bakan Kacır, toplantı kapsamında Brezilya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve ABD gibi ülkelerin yetkilileri ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Brezilya İletişim Bakanı Juscelino Filho ve Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Luciana Santos ile dijital altyapı projeleri ve yatırımları konusunda iş birliği imkanları değerlendirildi.

Suudi Arabistan Dijital Devlet Kurumu Başkanı Ahmed Alsuwaiyan ile dijitalleşme ve yapay zeka konularında ortak çalışmalar yapılabileceği üzerinde duruldu. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Dijitalleşme Özel Yetkili Büyükelçisi Nathaniel C. Fick ile 5G yatırımları ve yapay zeka şirketlerinin Ar-Ge faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

source

Spread the love <3

You may also like...

May
07
2024
0
Google Gemini istihbarat işine girdi! Bir meslek daha gitti

Google Gemini istihbarat işine girdi! Bir meslek daha gitti

Google, tehdit istihbaratı alanında büyük bir adım attı ve yapay zeka destekli Gemini chatbot’unu siber tehditlerle mücadele için kullanmaya başladı....

Spread the love <3
Nis
18
2024
0
Mafia hayranları mutlu! Tommy Angelo’lu oyun geliyor

Mafia hayranları mutlu! Tommy Angelo’lu oyun geliyor

Take-Two Interactive tarafından yayımlanan ve dünya çapında geniş bir hayran kitlesine sahip Mafia oyun serisi, oyuncuların favorileri arasında yer alıyor....

Spread the love <3
Nis
01
2024
0
Windows 11’in Başlat menüsü değişiyor! Nasıl görünecek?

Windows 11’in Başlat menüsü değişiyor! Nasıl görünecek?

Microsoft, son zamanlarda Windows 11’e yapay zeka özellikleri getirmekle meşgul. Copilot asistanıyla birlikte büyük ses getiren şirket, tasarımda da bazı...

Spread the love <3
May
08
2024
0
TikTok sues US government as it tries to block law that could ban app

TikTok sues US government as it tries to block law that could ban app

TikTok is suing the US government over a law that seeks to force the app’s Chinese owner ByteDance to sell...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?