Günlük hayatımızda evden işe, okula, alışverişe, eğlenmeye, tatile kısacası her yere otomobillerimizle gidiyoruz. Ancak artan yakıt ve bakım maliyetleriyle birlikte kullanıcılar sürüş teknikleri kısmına da epey bir yoğunlaştı. En çok tartışılan sorulardan biriyse “Yokuş aşağı giderken vitesi boşa almak zararlı mı?” sorusu oldu. İşte detaylar…
Yokuş aşağı giderken vitesi boşa almak zararlı mı?
Bu soruya kısa cevabımız “evet, zararlıdır” olacaktır. Ancak buradaki evet cevabı aracın motoruna veya şanzımanına verilecek bir zararı kapsamamaktadır. Yokuş aşağı bir yoldan inerken aracınız şayet vitesteyse motor freni yaparak inişi gerçekleştirecektir. Bu da frene basmadan hızınızı belirli limitlerde korumanızı sağlayacaktır.
Ancak aracı boşa aldığınızda motor freni yapılmayacaktır. Araç yokuşun eğimine bağlı olarak hızlanacaktır. Bu noktada aracın hızını kontrol altında tutmak için frene basmanız gerekecektir. Bu da balata ve disk ömrünüzdeki kaybı işaret etmektedir.
Bir diğer senaryoda ise bir anda hızlanmaya başlayan otomobili kontrol edemezseniz aracın yoldan çıkması ve kazaya sebep olması gibi senaryolarda yaşanabilir. Bu sebeple güvenli ve kontrollü bir iniş için aracınızı vitesteyken yokuştan aşağıya indirin.
Bir araç viteste mi yoksa boşta mı daha çok yakıt sarfiyatı yapar?
Yokuş aşağı viteste veya boşta inmenin zarar ve faydalarını anlattığımıza göre gelelim şimdi de yakıt konusuna. En çok merak edilen sorulardan bir diğeri olan yakıt konusunda aslında yine viteste ilerlemenin daha tasarruflu olduğunu belirteceğiz.
Zira aracınız boştayken motorun kapanmaması için rölanti devrinde çalışır. Genel kanı araca gaz verildiğinde daha çok yakıt sarfiyatı yapması üzerine olsa da aslında bir aracın çok yakmasının asıl sebebi rölantide kalma süresi ve rölanti devridir.
Fakat aracınız vitesteyse gaz verdiğiniz müddetçe yakıt sarfiyatı oluşur. Kısacası yokuş aşağı inerken otomobiliniz vitesteyse ve gaz vermiyorsanız anlık tüketim tablosuna baktığınızda 0.0 Litre ibaresini yani yakıt sarfiyatı yapılmadığını görürsünüz. Ancak boştaysa bu değer 2 ile 3 litre arasında değişir.