Teknoloji 8 Haziran 2024

Ağladıkça şarj olan kontakt lens pili geliştirildi!

Bilim insanları, gözyaşı ile şarj olan ultra ince ve güvenli bir pil geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, akıllı kontakt lens kullanırken enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, diyabet hastaları için de umut verici bir çözüm olabilir. İşte detaylar…

Hepimiz filmlerde gördük, özellikle Mission: Impossible serisinde, baş karakterin gözünde akıllı kontakt lens ile bilgi akışı sağladığı sahneler unutulmazdı. Ancak bu tür cihazlar, enerji gereksinimi nedeniyle gerçek dünyada pek mümkün görünmüyordu. Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Lee Seok Woo ve ekibi, gözyaşı ile şarj olan piller sayesinde bu durumu değiştirecek bir çözüm buldu.

Ağladıkça şarj olan kontakt lens pili geliştirildi! 7

Bu yeni pil teknolojisi, sadece bir saç teli kalınlığında ve kontakt lens içine yerleştirilebilecek kadar küçük. Gözyaşlarında bulunan glikoz, bu pillerin şarj edilmesini sağlıyor. Gözleriniz ne kadar nemliyse, pilin ömrü o kadar uzun oluyor. Bi de ağlarsanız pil şarjının geleceği seviyeyi siz düşünün. Bu teknoloji, sadece akıllı kontakt lens için değil, aynı zamanda diyabet hastalarının şeker seviyelerini ölçmek için de kullanılabilecek.




VR gözlüğü unutun! Bu lens ile gözünüze LED ekran yerleştirin

Mikro LED ekranlı lens gerçek olabilir mi? ABD’li bir şirket, VR gözlük yerine kullanılabilecek akıllı kontakt lens geliştirdi.

Gözyaşı ile şarj olabilen bu piller, biyouyumlu tuzlu su çözeltisi ile çalışıyor. Geleneksel lityum-iyon pillerin yerine geçen bu yeni yöntem, kullanıcının güvenliği için tasarlanmış. Pil, hem kablolu hem de kimyasal yöntemle şarj edilebiliyor. Kimyasal yöntem, pilin üzerindeki glikoz ile tuzlu su çözeltisindeki sodyum ve klorür iyonları arasındaki reaksiyondan yararlanıyor. Bu şekilde, 8 saatlik bir şarjla pil yüzde 80 doluluk seviyesine ulaşıyor ve birkaç saatlik kullanım sağlıyor.

Ağladıkça şarj olan kontakt lens pili geliştirildi! 8

Ancak, araştırmacılar pilin voltajını artırmak için çalışıyor. Şu anki prototipler 0.3V ila 0.6V arasında bir voltaj üretiyor, bu da veri depolama veya internet bağlantısı gibi özellikler için yeterli değil. Yine de, bu teknoloji noninvaziv şeker takibi gibi başka kullanımlara da sahip olabilir.

Şu anda araştırmacılar, bu pilleri ticari kullanıma uygun hale getirmek ve maliyetlerini düşürmek için çalışıyorlar. Her bir pilin maliyeti sadece birkaç dolar olacak şekilde tasarlanıyor. Peki, siz bu gözyaşı ile çalışan pil hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekte bu tür yenilikler günlük hayatımızda nasıl yer alabilir? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

source

Spread the love <3

You may also like...

May
01
2024
0
Yapay zekalı Google Chrome gerçek oluyor!

Yapay zekalı Google Chrome gerçek oluyor!

Google, ürünlerine yapay zeka dahil etmeye devam ediyor. Bir süredir Chrome deneyimini daha akıllı hale getirmek için çalışan şirket, son...

Spread the love <3
May
02
2024
0
Code a Full Stack Fiverr Clone

Code a Full Stack Fiverr Clone

We just posted a course available now on the freeCodeCamp.org YouTube channel. This comprehensive tutorial will walk you through the...

Spread the love <3
Nis
08
2024
0
Uygun fiyatlı Oppo A3 Pro geliyor! Tanıtım tarihi ve özellikleri

Uygun fiyatlı Oppo A3 Pro geliyor! Tanıtım tarihi ve özellikleri

Android telefon piyasası her gün olduğu gibi büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde tasarımı sızdırılan Oppo A3 Pro modelinin şimdi de...

Spread the love <3
Tem
20
2024
0

Amazon Rufus yayınlandı! Alışverinizi yapay zeka ile yapacaksınız

Amazon tarafından bu yılın başında duyurulan ve kullanıcıların satın alacağı ürünlerle ilgili yardım alabileceği yapay zeka uygulaması Amazon Rufus, en...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?