Teknoloji 22 Ağustos 2024

Dünyanın en hızlı mikroskobu geliştirildi! İlke imza attı

Bilim dünyasında daha önce görmediğimiz bir gelişme yaşandı. ABD Arizona Üniversitesi’nde görevli Profesör Mohammed Hassan, neredeyse zamanı donduran dünyanın en hızlı mikroskobunu geliştirerek, saniyede 2200 km hızla giden elektron hareketini ilk kez gözlemlemeyi başardı. Yeni nesil transmisyon elektron mikroskobu, olağanüstü bir hıza sahip ve elektronların hareketini anbean izleyebiliyor. İşte detaylar…

Elektronlar, saniyede yaklaşık 2200 kilometre hızla hareket eder ve bu hızla Dünya’nın etrafını sadece 18,4 saniyede dolaşabilir. Bu inanılmaz hızı yakalayabilmek için mikroskopların da son derece yüksek hızda çalışması gerekiyor. Araştırma ekibi, yalnızca bir attosaniye (10^-18 saniye) süren elektron darbeleri üreterek bu zorluğu aşmayı başardı.

Dünyanın en hızlı mikroskobu geliştirildi! İlke imza attı 9

Bir ilki gerçekleştiren dünyanın en hızlı mikroskobu, bilim insanlarına daha önce gözlemlenemeyen fenomenleri inceleme imkanı sundu. Özellikle elektronların kuantum fiziksel özellikleri ve hareket yasaları hakkında daha derin bir anlayış kazanılması bekleniyor.




Saç telinin on binde birini görüntüleyen mikroskop geliştirdiler!

Almanya ve İngiltere’den araştırmacılar 5 nanometre çözünürlüğe sahip mikroskop geliştirerek, resmen hücrelerin içine girdiler.

Elektronların düzenlenmesi ve yeniden düzenlenmesi, fizik ve kimya alanlarında temel bir sorun olarak kabul ediliyor, ancak şimdiye kadar bu hareketin incelenmesi oldukça zordu. 21. yüzyılın başlarında fizikçiler, attosaniye ölçeğinde darbeler üretebilecek yöntemler geliştirmişti. Bu sayede, elektron hareketini incelemek için yeni bir araç sağladı. Hatta bu çabalar, 2023 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Dünyanın en hızlı mikroskobu geliştirildi! İlke imza attı 10

Araştırmacılar, bu dünyanın en hızlı mikroskobu içerisinde elektron tabancasını geliştirerek yalnızca bir attosaniye süren elektron darbeleri üretebildiler. Bu darbeler, incelenen numuneye yönlendiriliyor ve numuneden geçerken elektronların hızı azalıyor.

Bu da elektron demetinin dalga cephesinin şeklini değiştiriyor. Yavaşlamış elektron demeti daha sonra bir lens tarafından büyütülerek bir floresan malzemeye yansıtılıyor ve bu malzeme elektron demetine maruz kaldığında ışık yayıyor.

Dünyanın en hızlı mikroskobu geliştirildi! İlke imza attı 11

Bu gelişmeyle birlikte, atomların içindeki elektronların inanılmaz derecede hızlı hareketlerini gözlemlemek artık mümkün hale geldi. Yeni mikroskop, attosaniye zaman çözünürlüğü sağlayarak “atomik mikroskop” olarak adlandırılıyor ve elektron hareketlerinin izlenmesini mümkün kılıyor.

Çalışmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu çığır açan teknoloji, mikroskopi ve kuantum fiziği alanlarında büyük bir devrim yaratacak gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

source

Spread the love <3

You may also like...

May
23
2024
0
Popüler oyun artık PS4 ve Xbox One’da oynanamayacak!

Popüler oyun artık PS4 ve Xbox One’da oynanamayacak!

Crytek, popüler çok oyunculu birinci şahıs nişancı oyunu olan Hunt: Showdown için ücretsiz bir yeni nesil güncellemesi duyurdu. Ancak bir...

Spread the love <3
Tem
23
2024
0

Galaxy Ring rakibi Oura Ring 4’ün tasarımı ortaya çıktı! İşte tüm detaylar

Samsung Galaxy Ring’in piyasadaki yankıları sürerken, Oura da yeni nesil akıllı yüzüğü Oura Ring 4 ile rekabete hazır görünüyor. Henüz...

Spread the love <3
Eyl
15
2024
0

AMD, FSR4 ile önemli bir özelliği aktif ediyor!

AMD, oyunculara ve teknoloji severlere heyecan verici bir yenilik sunuyor: FidelityFX Super Resolution 4 (FSR4). Bu yeni nesil süper çözünürlük...

Spread the love <3
Tem
23
2024
0

Ubisoft batıyor mu? 10 yılın dibini gördü

Oyun dünyasının en çalkantılı şirketlerinden biri olan Ubisoft, geçtiğimiz günlerde paylaştığı mali rapor sonrasında işlerin iyiye gitmediğini gösterdi. Bunun üzerine...

Spread the love <3
Whatsapp İletişim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim ?