VoIP, ya da uzun ismiyle Voice Over Internet Protocol, iki cihazın internet bağlantısı ile görüntülü veya sesli olarak iletişim kurmasıdır. VoIP genel hatlarıyla nedir? VoIP nasıl çalışır? İşte en kapsamlı Voice Over Internet Protocol rehberi…
VoIP (Voice Over Internet Protocol) nedir?
VoIP, internete bağlı iki cihazın birbiri ile iletişim kurmasını ifade eder. Bu işlemi herhangi bir VoIP uyumlu ağ üzerinden gerçekleştiren sistemde, internet kablosu haricinde bir kablo kullanılmaması maliyetleri hayli düşürür. Ayrıca internet aramalarının ücretsiz olarak gerçekleştirilmesi VoIP hizmetini günümüzde oldukça popüler kılmıştır. Peki VoIP nasıl çalışır?
VoIP nasıl çalışır?
İnternete bağlanan her cihaza otomatik olarak bir IP adresi atanır. Bu IP adresi sizin internetteki isminiz yerine geçer. Telefon aramalarının tamamı IP adreslerine karşılık gelen numaralar ile sağlanır. Sizler telefonunuzdan herhangi bir numarayı çevirdiğinizde, hizmet sizler için aradığınız numaraya karşılık gelen IP adresini bulur ve yönlendirme sağlanır. Bu aşamadan sonra H.323 protokolü ile gerekli izin kontrolü sağlanır ve arama başlatılır.
Arama başladıktan sonra sesinizin karşıya iletilmesi için analog-dijital ve dijital-analog dönüştürücüler kullanılır. Bu dönüştürücüler sayesinde sayısal veriye dönüştürülen veriler G729, G723 ve G711 gibi kodekler haline gelir. Bu kodekler karşı tarafa ulaştığında çözülür ve sesin karşıya ulaşması sağlanır.
Ses ve veri kodekleri Real Time Protocol (RTP) tarafından yapılır. İlk aşamada paketlenen video veya ses verisi gerekli taşıma protokolleri ile IP üzerinden karşı tarafa iletilir. Karşı tarafta RTCP ile ses kayması gibi hataların önüne geçildikten sonra paket tekrar açılır ve kişinin sesi ya da görüntüsü karşı tarafa ulaşmış olur. Tüm süreç basit olarak bu şekilde işler.
VoIP’nin avantajları nedir?
VoIP günümüzde maliyetsiz olması nedeniyle oldukça fazla tercih ediliyor. Ayrıca sadece internet bağlantısı olan yerlerde dahi çalışması, hızlı ve güvenilir olması da VoIP hizmetini ön plana çıkarıyor. Tüm bunlara ses kalitesinin daha yüksek olması, aramalarda zaman sınırlamasının bulunmaması ve yeni teknolojiler ile uyumluluk gibi bazı detaylar da eklenebilir.